Следвайте Гласове в Булгаргаз може да бъде осъден от руския енергиен

...
Следвайте Гласове в Булгаргаз може да бъде осъден от руския енергиен
Коментари Харесай

Росен Христов: Газпром може да ни осъди да платим стотици милиони долари

Следвайте " Гласове " в 
" Булгаргаз " може да бъде наказан от съветския енергиен колос " Газпром " при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони $. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния надзор.

На 14 ноември предходната година " Газпром износ " заяви, че трибунал в Стокхолм е постановил, че финландската компания " Газум "  (Gasum) би трябвало да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, откакто не се е придържала към отговорностите си по клаузата " вземай или плащай ". България също е в сходна обстановка.
" Обсъждаме с адвокати вероятността подобен иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички вероятни искания, които нашата страна може да има към " Газпром износ " за недоставени количества. Едно такова правосъдно, в тази ситуация арбитражно, съгласие единствено по себе си е извънредно тежък и безценен развой с неразбираем резултат. Ако всички причини са на нечия страна, има 90% късмет тази страна да завоюва. Рискът съществува, материалният интерес е голям за мащабите на нашата страна, приказваме за стотици милиони. Ако бъде открито нарушение на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали жителите ще платят сметката, в случай че има такава, това е несъмнено ", сподели министър Росен Христов.
Не доставяме съветски газ с подписания контракт сред „ Булгаргаз “ и турската компания „ Боташ “, увери преди този момент Росен Христов.

" Не доставяме нито съветски, нито никакъв различен газ посредством този контракт. Този контракт е напълно за запазване на потенциал на терминали и газопреносна мрежа. По конструкция и идея той е подобен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадропулис е потенциал, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуза. Т.е., тук приказваме за запазване на инфраструктура, която да разреши да доставяме естествен полутечен газ LNG от източници, който купуваме посредством откритите процедури, които " Булгаргаз " реализира ".
Политическа партия и Демократична България подлагат на критика този контракт поради отстранените медиатори от времето на тяхното ръководство, съобщи още министър Христов.
Служебното държавно управление към този момент работи за предоговаряне на изискванията, с цел да се предотврати затварянето на въглищни централи, заяви още министър Христов.
 
Източници: БНР, epicenter.bg
 
 
 
 
06 Яну 202321506 Яну 20237306 Яну 20236406 Яну 202390706 Яну 202364206 Яну 20231495КоментариРукола Z06 Яну 2023 15:24ч.
Ако нямате персонални средства да я платите, я изпратете на Лайнена Урсула и не ни занимавайте с персоналните си проблеми, които сами сте си основали... ние няма да ви плащаме повече зулумете!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231260324 Дек 2022327704 Яну 2023343328 Дек 2022716
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР